Sanal havacılık, profesyonel anlamda pilot veya hava trafik kontrolörü (ATC) olmak isteyen, olmak isteyip de olamayan veya halihazırda pilot veya ATC olan insanların bilgisayar destekli simulatör ortamında havacılık endüstrisini, mümkün olduğunca gerçeğine en yakın olacak şartlarda simule etmesidir.
Sanal havacılık, sanal havacılar tarafından bir "hobi" olarak adlandırılır, zira ortaya konulan ciddiyet, harcanılan emek ve vaktin sonucunda artık bu eylem bir "oyun" olmaktan çıkar ve bir "hobi" haline dönüşür. Eskiden "oyun" kategorisi altında piyasa sürülen uçuş simulatörleri, artık günümüzde kimi zaman gerçek uçuş okulları ve eğitim merkezlerince bile kullanılabilecek kadar detaylı ve işlevsel hale gelmiştir.
Aynı anda bağlantı sayısı açısından bakıldığında, 3004 simultane bağlantı ile, dünyanın en büyük sanal havacılık topluluğu, 1998 yılında kurulan Belçika merkezli evrensel bir kâr amacı gütmeyen kuruluş olan ve dünya üzerinde 200.000'den fazla kayıtlı üyesi bulunan Uluslararası Sanal Havacılık Organizasyonu, yani IVAO'dur.
IVAO, tüm dünyadan sorumlu genel merkez yönetiminin yanı sıra, "divizyon" adı verilen ülke temsilciliklerince yerel anlamda temsil edilir. Türkiye'de IVAO'nun, 2002'den bu yana resmi bir temsilcisi, yani divizyonudur.
Kuruluşundan bu yana, IVAO Türkiye yönetimi ve üyeleri bir aile sıcaklığını bulabilecğeiniz, dosthane bir topluluk oluşturmuştur. IVAO'nun evrenselliği ve olanakları sayesinde, topluluğumuz bünyesinde 13 yaşından 65 yaşına kadar her yaştan insanı bir arada görmeniz mümkündür. Bu nedenle, IVAO Türkiye, IVAO'nun en köklü ve en başarılı divizyonları arasında girmeyi başarmasının yanı sıra, IVAO ağı genelinde de takdir gören bir divizyondur.
Bir Sanal Havayolu (VA), bir havayolu şirketinin operasyonlarını modellemek için kurulan ve Uçuş Simülatörünü kullanan bir sanal kuruluştur. Bunlar gerçek dünya havayollarının operasyonlarını, sanal havacılık ortamında simule ederler. Uçuş simülatörü meraklılarına gerçekçi bir havacılık deneyimi sağlamayı amaçlarlar. Farklı ülkelerden binlerce üyeden oluşan çok sayıda VA bulunmaktadır.
Sanal havayolları kendi içlerinde "real" ve "fictional" olarak ikiye ayrılır. Pek çok sanal havayolu, gerçekte var olmayan bir havayolunu oluşturup, operasyon yapar. Bazı sanal havayolları ise, gerçek bir havayolunun operasyonlarını simule etmektedir.
Sanal havayolları, gerçek veya hayali uçuş operasyonlarının yanı sıra kimi zaman eğitim materyalleri de sağlayabilir. Bu metaryaller genellikle IVAO ve ICAO dokümanlarına dayandırılmaktadır.
Bir sanal pilot için, bir sanal havayoluna üye olmak şart değildir. Ancak bir sanal havayoluna üye olmak, bir sanal pilota uçuş operasyonları için gerekli olan asgari kaynaklara (senaryo, haritalar, hava raporları vb.) daha hızlı ve kolay erişim sağlamasının yanı sıra, eğitim alma ve gerçek uçuş operasyonlarını (gerçek bir havayolunu simule eden sanal havayolları için) simule etme imkanı sunar.
IVAO ağında kayıtlı sanal havayollarının sağladıkları servisler ve hizmetler tamamen ücretsiz olmalıdır. Bu sanal havayolları, IVAO tarafından belirlenen şartlar ve koşullara her daim uymak zorundadırlar. Bu nedenle, bir sanal havayolu üyeliği tercihi yaparken, IVAO'nun resmi üyeliğinin aranması tavsiye edilmektedir.
Onur VA, Uluslararası Sanal Havacılık Organizasyonu (IVAO) altında kayıtlı bir sanal havacılık topluluğudur. Temelde, gerçek bir havayolunun operasyonlarını simule etmek amacıyla kurulan sanal havayolları, sanal havacılık hobisinin gerçeğine daha yakın icra edilmesini sağlar. Onur VA'da, Onur Air'ın operasyonlarını simule eden bir sanal havayoludur. Topluluk üyelerimiz, havacılık severlerin bir araya gelmesiyle oluşmuştur.
Onur VA topluluğuna kaydınızı tamamlamak çok basit ve ücretsizdir! https://onurairva.com web sitesi üzerindeki "Ekibe Katıl" butonu üzerinden erişebileceğiniz kayıt sisteminde, belirtilen adımları takip ederek Onur VA'ya kayıt olabilirsiniz. Kayıt başvurunuz, Onur VA Üye İlişkileri Departmanınca kontrol edilecek ve başvuru sonucunuz belirtmiş olduğunuz e-posta adresine gönderilecektir.
Onur Air Virtual bünyesinde operasyonlarımız, bilgisayar ortamında uçuş simulasyon programları ile birlikte icra edilmektedir.
Uçuşlarımızı Onur Tracker aracılığı ile kaydedip Onur Crew Centre'a gönderiyoruz. Bu yazılım TFDi Design şirketi tarafından üretilmiş olan smartCARS isimli yazılımın geliştirilmiş bir sürümdür. Yani bu programın Onur VA bünyesinde kullandığımız sürümü, ilgili yazılımın normal sürümünün geliştirilmiş bir versiyonudur.
Onur VA'da kullandığımız rütbe sistemi, Onur VA eğitim sisteminin temel yapı taşlarından biridir. Onur VA'daki rütbelendirme sistemimiz, sizin daha çok uçmanızı, daha çok bilgi edinmenizi, ve sadece Onur VA'da değil aynı zamanda IVAO üzerinde de rütbe arttırmanızı hedefler. Böylelikle sanal havacılık kariyerlerine bizimle başlayan pilotlarımız, Onur VA'da geçirdikleri süre boyunca hem IVAO üzerinde, hem de Onur VA üzerinde, hem bilgi açısından, hem de deneyim açısından gelişirler.
Onur VA rütbe sistemine buraya tıklayarak ulaşabilir ve daha detaylı bilgi alabilirsiniz.
Onur VA'da kullandığımız destinasyon sistemi, gerçek Onur Air operasyonlarını yansıtmaktadır. Onur Air'ın codeshare olarak yürüttüğü, tamamı Onur Air ekipleri ve uçakları ile gerçekleştirilen spesifik Saudia Airlines uçuşları da, Onur Air charter uçuşları olarak sistemimizde yer almaktadır. Böylelikle Onur Air operasyonları tam olarak simule edilmiş olur.
Bunun yanı sıra, Onur Air tarafından daha önceki zamanlarda uçulmuş ve sanal havacılık camiasında popülariteye sahip bazı destinasyonlar da "Charter" uçuş kategorisi altında sisteme eklenmiştir. Fakat bu tip uçuşların uçulması, pilotlara daha az puan ve sanal para kazandırmaktadır.
Son olarak, IVAO Türkiye tarafından düzenlenen etkinliklere Onur VA olarak desteğimizi maksimize etmek için, bu etkinliklere özel oluşturulan ve etkinlik süresince aktif kalan "Etkinlik Uçuşları" sisteme eklenmektedir. Böylelikle pilotlarımız, sanal havacılık topluluğunun bir araya gelerek icra ettiği etkinlik uçuşlarına da katılım gösterebilir. Üstelik bu uçuşları icra eden pilotlarımız, bu uçuşlarından ekstra puan kazanmaktadır.
Her ayın 1. günü, Onur Crew Centre sistemi, pilotlarımıza 4 adet uçuş atamaktadır. Bu uçuşlar, asgari aktivite gerekliliğinizi doldurmak için kullanabileceğiniz öneriler gibidir. Asgari aktivite gerekliliklerini doldurmak mecburi olmasına rağmen, bu uçuşları uçmak mecburi değildir ve herhangi bir cezası bulunmaz. Fakat bu uçuşları uçan pilotlarımız, Onur Extra üzerinde ekstra puan kazanarak avantaj sağlayabilir.
Evet. Onur VA, kaç tane sanal havayolunda üye olduğunuz konusunda bir sınırlama getiren herhangi bir kurala sahip değildir.
Bilginize: Genellikle her sanal havayolunun uyguladığı bir asgari aktivite gerekliliği prosedürü bulunmaktadır. Lütfen bir sanal havayoluna başvurmadan önce, o sanal havayolunun gerekliliklerini kontrol ediniz.
Kesinlikle hayır. Her ne kadar Onur VA'da bulacağınız kaynaklar gerçek havacılık bilgilerine dayansa da, burada gösterilen bilgiler tamamen uçuş simulasyonları ile kullanılması için hazırlanmıştır ve gerçek havacılık ortamında kullanılmaya kesinlikle uygun değildir. Geçerli bir pilot lisansınız olmadan, gerçek bir uçağı asla kullanamayacağınızı aklınızdan çıkarmayın.
Onur VA havacılık topluluğu, içinde havacılık tutkusu barındıran ancak havacılık mesleğini çeşitli nedenlerden ötürü (sağlık, yaş vb.) icra edemeyen veya havacılık mesleğini gelecekte icra etmek isteyen kişilerin bir araya toplanarak havacılık sektörü ile ilgili daha fazla şey öğrenerek sektöre bir adım daha yakınlaşabilmelerini amaçlayan, eğitsel bir topluluktur.
Onur VA hesabınız, Onur VA tarafından düzenlenen bir gerçek buluşmaya katılımınız sonucunda doğrulanabilir. Doğrulama, hesabınıza ikonunu ekleyecektir ve bu ikon, isminizin göründüğü pek çok noktada görülebilir hale gelecektir.